İstanbul Camileri ve Müezzinleri – Ezanlar ve Makamlar
- Albüm İçeriği
- Albümden Notlar
- Sanatçı : Various / Çesitli Sanatçılar
- Albüm Adı :Ezanlar ve Makamlar
- Albümü Yasal Olarak Dinlemek İçin : TTNet Müzik
- Satın Almak İçin : Esenshop |idefix | D&R
- Albümde Bulunan Parçalar : Sabah:
01. Saba Taksim
02. Fatih Cami - Saba Makamı - Ali Rıza Şahin Sala (Hüseyni):
03. Hüseyni Taksim
04. Nuruosmaniye Cami - Sala - Huseyni Makamı - Nizamettin Sevil Öğle:
05. Uşşak Taksim
06. Sultanahmet Cami - Uşşak Makamı - Metin Balcı
07. Uşşak Taksim
08. Ortaköy Cami - Uşşak Makamı - Osman Köseoğlu
09. Rast Taksim
10. Süleymaniye Cami - Rast Makamı - Mehmet Duman
11. Rast Taksim
12. Nimet Özden Cami - Rast Makamı - Recep Genç İkindi:
13. Hicaz Taksim
14. Hüseyin Ağa Cami - Hicaz Makamı (Çifte Ezan), Cengiz Bayraktar & Latif Yeşil Akşam:
15. Segah Taksim
16. Mihmimah Sultan - Segah Makamı Naci Şengün
17. Segah Taksim
18. Eyüp Cami - Segah Makamı - Şahset Özpolay Yatsı:
19. Hicaz Taksim
20. Sultanahmet Cami - Hicaz Makamı - Durmuş Akbulut
21. Hicaz Taksim
22. Kızıltoprak Cami - Hicaz Makamı - Adem Karabey Farklı Makamlar:
23. Modern Mehmet Çavuş - Nikriz Makamı - Yunus Balcıoğlu
24. Sultanahmet Cami - Nihavend Makamı - Muzaffer Çelikendaze
25. Gülbang-ı Muhammediye Duası - Fatih Cami - Ali Rıza Şahin
Proje Hakkında;
Bu kayıtlarda Osmanlı'dan bugüne yaklaşık 500 senedir ayakta duran mimarlık şaheseri camilerimizin kendilerine has akustikleri ile stüdyo şartlarında oynanmamıştır. Ses kayıtları tüm camilerde en büyük kubbe altında gerçekleştirilmiştir. Müezzinlerimiz tek okuyuşta ezanları kaydetmiş ve sesleri ile oynanmamıştır. Kayıtlar sırasında ortamdan ve dıştan gelen sesler silinmemiş, değiştirilmemiştir.
Doğduğumuz günden bu güne, farkında bile olmadan müzikal anlamda ilk kulak dolgunluğumuzu beş vakit duyduğumuz ezanlardan alırız. Cuma günlerini veya cenazeleri salalar haber verir. Camii’de yapılan ibadetlerin yüzde 90'ı musiki iledir. Bu bakımdan İslam dininde musikinin rolü çok önem taşımaktadır. Farklı makamlarla hem islamiyetin çağrısını hem de cami musikisini bizlerle ilk tanıştıran ezanlar ve müezzinlerimizdir....
İslam coğrafyasında Osmanlı İmparatorluğunun sanata ve cami musikisinin gelişimine verdiği önem çok üst düzeydir. O dönemde gelişen ilim çalışmaları sonucu makamlarının günün farklı saatlerinde insanlar üzerindeki tesirleri araştırılmış, zaman ve deneyim süzgecinden geçirilmiştir. Ezanların farklı makam ve saatlerde okunmasının sebebi bundan kaynaklanmaktadır.. İnsanları daha fazla motive edebilmek , huzur içinde hem gündelik hayatları hemde ibadetlerini yapabilmeleri için bu makamlar din gereği sayılmıştır. Bu manada da Osmanlıdan beri çok usta müezzinler yetiştirilmesine önem verilmiştir.. O dönemde İstanbulda Selatin bir camide görev yapabilmek hem çok zor hemde bir müezzin için din , ilim, musiki bigisi bakımından üst düzeyde olmayı gerektiren şartlara bağlıydı. Yine aynı dönemde birçok saray bestekarının gelişmiş sanat donanımı ile dini musikiye katkısı da çok büyüktür.
Bu çalışmaya başlarken geçmişte yetişmiş olan bir çok usta müezzin ve din görevlisinin seslerinin az oranda kaydedildiğini ve dolayısıyla bir kaynak sıkıntısı olduğunu farketmiştik. Günümüzde insanlarımızın da bu konudaki bilgilerinin fazla olmadığını düşünüyorum. İstanbul Camileri ve Müezzinleri projesi günümüzde farklı İstanbul Camilerinde okunan icraları arşivlemek ve geleceğe aktarabilmek amaçlıdır. Sadece Osmanlı'ya ve çok büyük oranda İstanbul'a özgü olan makamlarla ezan okuyuşları bugünlere , bizlere kalmış kültürel bir mirastır.
Çalışmadaki katkılarından dolayı İstanbul İl Müftülüğü, İlçe Müftülüklerine ve bizleri hem konukseverlikleri hem de verdikleri ayrıntılı bilgileriyle aydınlatan çok değerli İmam ve Müezzinlerimize ayrı ayrı teşekkürü borç biliriz.